Drie tips tegen nekpijn tijdens kantoorwerk

/ december 5, 2022/ Gezondheid

Als jij een kantoorbaan hebt zul je vast en zeker wel eens last krijgen van nekpijn, of andere klachten die gerelateerd zijn aan jouw werkhouding. Je zit immers de hele dag achter een bureau, en dat kan een negatief effect hebben op je doorbloeding, met alle gevolgen van dien. Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen aan een slechte houding, en zijn er allerlei hulpmiddelen beschikbaar die deze kunnen verlichten. In dit artikel lees je er alles over.

Ga voor een zit-sta bureau

Dit is misschien wel direct de meest belangrijke tip, namelijk het aanschaffen van een zit-sta bureau. Dit is een bureau dat je gemakkelijk in hoogte kunt verstellen, waardoor je zelf kiest of je zittend of staand wilt werken. Het is heel gezond om tussen deze twee af te wisselen, want als je staand werkt is de doorbloeding in je benen beter en gebruik je hele andere spieren dan wanneer je zittend werkt. Bovendien is zo’n bureau ook ideaal voor mensen die ook zittend maar moeilijk de juiste houding kunnen vinden. Standaard bureaus zijn namelijk niet in hoogte verstelbaar, en dat terwijl mensen er in zoveel verschillende lengtes zijn. Je zou dus altijd een bureau moeten hebben dat je precies op de juiste hoogte kunt instellen, en een zit-sta bureau is daar perfect voor.

Zet je computer op een verhoging

Tuur jij vaak heel dagen lang naar een computerscherm, maar staat deze relatief laag? Dan kan dat zeker zorgen voor de nodige nekpijn. Het is in dat geval aan te raden om je computerscherm op een verhoging te zetten, zodat je recht vooruit kijkt in plaats van naar beneden. Als je veel op een tablet werkt geldt hetzelfde: koop een goede universele tablethouder zodat je werkhouding verbetert. iPad houders zijn namelijk ontworpen zodat jij een ergonomische werkhouding kunt aannemen, maar je kunt ze natuurlijk ook gebruiken om je tablet rechtop te zetten als je een film of presentatie kijkt.

Wissel af en beweeg

Hoe gezond jouw werkhouding en werkplek ook zijn, er is eigenlijk maar één ding écht belangrijk als je last hebt van nekpijn, namelijk afwisseling. Kijk om de paar minuten even naar links, naar rechts, naar boven en naar beneden, en loop regelmatig even een klein rondje, al is het maar om koffie te halen. Nekpijn ontstaat namelijk vaak door een statische houding, en dit is als je eenmaal gewend bent erop te letten gemakkelijk te voorkomen. Zet een alarmpje op je computer of telefoon waardoor je elk kwartier even je hoofd alle kanten op beweegt. Je zult zien dat dit al veel scheelt aan het einde van de werkdag.

Deel dit Bericht