Het regelen van een uitvaart

/ december 2, 2022/ Algemeen

Bij het overlijden van een dierbare komt ontzettend veel kijken. Dat klinkt misschien wat cru, maar voor zij die het al eens meegemaakt hebben wel bekend. Dus, zit jij nu net in zo’n situatie, zit die er misschien aan te komen of wil je simpelweg vast voorbereid zijn wanneer het gebeurd? Zodat je bijvoorbeeld weet wat voor uitvaartverzorger je voor een uitvaart Amsterdam moet regelen? Lees mee. 

De vergeten dingen 

Natuurlijk komen er enorm veel emotionele dingen kijken bij het regelen van een uitvaart. Dat zijn dingen die jij met je familie, vrienden en eventuele therapie gaat uitvogelen, en een reis die moeilijk gaat zijn, maar waar je doorheen komt. Hier gaan we het daarom hebben over alle logistieke dingen, van uitvaartverzorger tot kisten uitzoeken. Het is namelijk al moeilijk genoeg om te worstelen met het verlies van een dierbare, zonder ook nog ondergedompeld te worden in alle regeldingen. Daar wil je helemaal niet over nadenken, en toch moet zoiets vaak binnen een week of twee allemaal geregeld zijn. Het eerste wat hierom belangrijk is, is het selecteren van een uitvaartcentrum. Hierbij komt ook direct een uitvaartverzorger; dat is iemand die jou en je familie helpt met het grootste deel van de logistieke dingen. Zo gaat het van alles alleen uitzoeken, naar grotendeels bevelen opvolgen en de uitvaart plannen die je voor je familielid, vriend of geliefde graag het liefste wil. Maar hoe pak je dat aan?

Een persoonlijk proces

Het belangrijkste om te onthouden bij het regelen, plannen en samenstellen van een uitvaart, is dat het zowel een moment is om de overleden persoon te eren, als om de mensen die achterblijven te troosten. Je zou kunnen zeggen dat het zelfs nog meer dat laatste is; hierom is het belangrijk dat jij en je familie de uitvaart plannen die jullie graag willen en nodig hebben. Gebruik deze tijd ook, hoe pijnlijk het ook allemaal is, om met je familie en andere naasten te zijn, als je die mogelijkheid hebt. Zoek samen foto’s uit die op de uitvaart getoond worden. Hoe moeilijk ook, dit is ook een kans om herinneringen op te halen en stil te staan bij alles wat de overledene voor jullie betekende. Zolang jullie, met de hulp van de uitvaartverzorger, een dienst maken die voor jullie goed voelt, kan er eigenlijk niks misgaan. 

 

Uitvaarten blijven lastig, maar ze hebben ook iets moois. Het is een kans om iemands leven te vieren. Veel succes.

Deel dit Bericht