Is een elektrische fiets iets voor jou?

/ juli 4, 2023/ Lifestyle

Een paar jaar geleden zag je vooral ouderen op een elektrische fiets door de stad rijden, maar tegenwoordig zijn ze haast niet meer uit ons straatbeeld te denken. Hoewel veel mensen nog op hun oude, vertrouwde tweewieler door weer en wind rijden, wordt de elektrische fiets steeds populairder. Niet alleen meer onder ouderen, maar juist onder jongeren en jongvolwassenen is de opkomst groot. Een elektrische fiets biedt dan ook flink wat voordelen ten opzichte van een fiets zonder motortje, maar niet iedereen heeft hier behoefte aan. Heb jij er ook wel eens over nagedacht om je fietsritjes voortaan op een elektrische fiets te doen? Of twijfel je nog en wil je er eerst meer over weten? Dan lees je in dit blog alles wat je moet weten.

 

Soorten elektrische fietsen

Voor de overstap op een elektrische fiets kom je voor een aantal keuzes te staan. Als eerst kun je kiezen uit verschillende soorten elektrische fietsen. Welk soort het beste bij jou past, is afhankelijk van het gebruik dat je van de fiets gaat maken. Fiets je voornamelijk in een stadsomgeving of juist een vlak of heuvelachtig gebied? Rijd je daar dagelijks een korte rit of trek je er in het weekend juist op uit met een lange fietstocht? En hoe lang wil je eigenlijk kunnen fietsen voordat je de fiets opnieuw moet opladen? Dit alles heeft te maken met de plek van de motor op de fiets. De fiets met voorwielmotor is vooral geschikt voor een vlak landschap en korte afstanden, de e bike middenmotor voor heuvelachtig landschap en lange afstanden en tot slot de achterwielmotor voor heuvelachtig landschap en lange afstanden. Zoals je begrijpt zijn er veel verschillende soorten elektrische fietsen en merken die daarbij komen kijken, van een cortina e bike van Fiets-Exclusief tot een stevige e-bike voor lange afstanden. Maak op verschillende modellen een proefritje zodat je zeker weet dat je de juiste soort fiets kiest.

 

Voor- en nadelen

Een elektrische fiets kan echt een uitkomst zijn, maar je moet natuurlijk altijd goed de voordelen en nadelen voor jezelf afwegen. Een elektrische fiets is namelijk niet voor iedereen weggelegd. Het grootste voordeel is natuurlijk dat je lichter en comfortabeler fietst, zo kun je lange afstanden makkelijker overbruggen en het maakt je minder vermoeid. Ook ben je simpelweg gewoon sneller dan op een gewone fiets. Daarentegen is een elektrische fiets relatief duur. Er zijn grote prijsverschillen, maar denk aan de 1000 tot 3000 euro. Daarnaast is zo’n fiets vrij zwaar, wat lastig kan zijn met het opbergen van de fiets. Ook wanneer je de fiets mee wilt nemen op een auto, bijvoorbeeld als je op vakantie gaat, moet je rekening houden met het gewicht. Zorg dus goed dat je de voor- en nadelen voor jezelf op een rij zet voordat je een elektrische fiets aanschaft.

Deel dit Bericht